Mogelijke gevolgen van een Glutenallergie - Glutenintolerantie

Indien een glutenallergie over een langere periode niet wordt behandeld, kunnen er ernstige complicaties optreden.

Osteoporose

Osteoporose (Botontkalking) komt vaak voor bij een onbehandelde Glutenallergie en gluten intolerantie. Deze "ouderdoms-ziekte" kenmerkt zich door een snelle afbraak van bot substantie en structuren en als gevolg hiervan treden veelvuldig botbreuken op.

Sinds kort wijzen wetenschappers op de samenhang tussen Coeliakie en Osteoporose: niet alleen mensen met een glutenallergie hebben een grotere kans op Osteoporose. Ook omgekeerd blijkt het geval: Osteoporose patiënten ontwikkelen vaak op termijn een intolerantie tegenover gluten. Dit is dan ook de reden dat medici bij een vastgestelde Osteoporose ook een bloedtest op Coeliakie voorstaan. Bij een positieve test kan ook de behandeling van de Osteoporose positief worden beïnvloed. Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een gluten-vrije voeding niet alleen gunstig is voor Coeliakie patiënten, maar ook de bot-dichtheid bij Osteoporose patiënten verbeterd.

Darmkanker

Darmkanker en tumoren in de darm tellen tot de meest zwaarwegende ziekten welke gerelateerd kunnen zijn aan een onverdraagzaamheid tegenover gluten. Bij darmkanker zijn meerdere delen van de darm (vaak het rectum en de dikke darm) met tumoren bezaaid. Het aantal mensen met darmkanker stijgt jaarlijks. Coeliakie patiënten hebben een grotere kans darmkanker te krijgen indien de allergie niet vroegtijdig wordt behandeld.

Het aantal mensen met darmkanker stijgt. Als oorzaak worden onbehandelde ziektes als Coeliakie genoemd en vooral verkeerde voeding (te vet eten). Vezelrijk voedsel kan de darm beschermen, maar vetten hebben een negatief effect op de darm. Hoewel overerving een minder grote rol speelt, zijn er veel gevallen bekend waarin in één familie meerdere gevallen van darmkanker voorkomen. Ook op grond hiervan is bij een glutenallergie in de familie, een bloedtest op Coeliakie aan te raden.

De diagnose darmkanker wordt veelal pas laat gesteld aangezien de ziekte meestal zonder symptomen verloopt. Daarna treden vaak symptomen op als darmkrampen, verstoppingen, bloed in de ontlasting en diarree. Symptomen welk ook typisch zijn voor een onverdraagzaamheid tegenover gluten.

Belangrijk bij darmkanker is juist een vroegtijdige herkenning om de kansen op genezing te verhogen.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het risico op het ontwikkelen van verschillende vormen van kanker (non-Hodgkin-lymfoom, slokdarm -, keel- en dunne-darmkanker) bij patiënten met coeliakie wat minder hoog is, dan voorheen werd gerapporteerd. Kanker is, gelukkig, de minst frequente complicatie van coeliakie maar wel een met een grote impact. Patiënten met coeliakie hebben nog steeds een verhoogde kans op genoemde vormen van kanker.

Hieronder worden de meest voorkomende symptomen bij volwassenen en kinderen op een rijtje gezet:

Volwassenen

Kinderen

· Diarree of obstipatie

· Gewichtsverlies

· Buikpijn, kramp

· Bloedarmoede

· Moeheid

· Botpijn, osteoporose

· Stoornissen in de menstruatie

· Afwijkingen in het mondslijmvlies

· Algeheel gevoel van ziek zijn

· Humeurigheid

· Grote hoeveelheid
vettige, stinkende en
schuimende ontlasting
(baby)

· Opgezette buik, buikpijn

· Weinig eetlust

· Overgeven

· Diarree

· Obstipatie

· Huilerig en humeurig


Wees er snel bij


Als je last hebt van bovengenoemde verschijnselen, kan het van groot belang zijn om zo snel mogelijk vast te stellen of je coeliakie hebt. Bij jonge kinderen kunnen groeistoornissen en een groeiachterstand ontstaan. Deze zijn vaak moeilijk weer goed te maken.

Bij volwassenen bestaat een verhoogde kans op complicaties, zoals verminderde vruchtbaarheid, miskramen, botontkalking, neurologische en psychische problemen.

Diabetes patiënten lopen meer risico op het krijgen of hebben van Coeliakie. Beide ziekten zijn waarschijnlijk gerelateerd. Diabetes patiënten wordt aangeraden bij maag en darmklachten ook te testen op Coeliakie. Omgekeerd geldt dat vastgestelde Coeliakie patiënten ook meer kans lopen op diabetes.