Oorzaak: Waardoor ontstaat Gluten intolerantie?


De oorzaken waarom er een onverdraagzaamheid kan ontstaan tegenover Gluten zijn nog niet volledig bekend. Het staat echter vast dat steeds meer mensen, ook kinderen, hier mee te maken krijgen. In Nederland en België 1 op de 150 mensen. Deze tendens is stijgende.

Vooraanstaande medische wetenschappers zijn van mening dat een gen-defect de oorzaak is. Al in de 70'er jaren heeft een groep van onderzoekers een Gen (HLA Gen) gevonden welke verantwoordelijk is voor de verdediging van het lichaam en reacties op ontstekingen regelt. Een van deze (anti-)genen is verantwoordelijk voor Coeliakie. Ook het feit dat een glutenintolerantie een genetisch bepaalde auto-immuunziekte is, overerfbaar, spreekt voor deze verklaring.

De overerving van een intolerantie van Gluten op kinderen bedraagt tussen de 10 en 15%. Hierbij moet opgemerkt dat dit niet automatisch betekend dat deze kinderen ook daadwerkelijk Coeliakie ontwikkelen. De anti-lichamen kunnen ook worden aangemaakt zonder ziekteverschijnselen. Naast de erfelijke en genetische invloeden kunnen ook factoren als chronische darmziekten, infecties, de invloed van milieu factoren enzovoort kunnen een gluten intolerantie veroorzaken.

Het is overigens goed te weten dat Coeliakie niet per se al vanaf de kinderleeftijd duidelijk aanwezig hoeft te zijn. Coeliakie kan zich namelijk op iedere leeftijd openbaren. De aandoening kan zich sluimerend ontwikkelen waardoor er pas zeer veel later duidelijk sprake is van Coeliakie. Neem de klachten dus serieus en test om zeker te zijn.